Sportgeneeskunde

Sportmedische keuringen

Dr. Muylaert is sinds 1994 erkend sport- en keuringsarts.  Vanuit zijn persoonlijke interesse voor sport heeft hij zich via allerlei bijscholingen verder bekwaamd in zowel preventieve sportgeneeskunde als in behandeling van sportblessures.

Dr. Van Puyvelde is sinds 2006 erkend sport- en keuringsarts. Ze verricht inspanningsproeven in Maria Middelares ziekenhuis.

De voornaamste groepen sporters die in aanmerking komen voor een sportmedische keuring zijn wielrenners (keuringsdocument en UCI-vragenlijst meebrengen !),turners ( competitie A niveau keuring voor 15/11 !), motorsport, enz. Ook een afwijking van de leeftijdscategorie voor de voetbalbond kan rechtstreeks aangevraagd worden na sportmedische keuring.

Deze preventieve keuringen worden niet terugbetaald door het R.I.Z.I.V.  De bijdrage is bepaald in samenspraak met de Federatie en de vereniging voor sportartsen.

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een sportonderzoek : Doe de test

 

 

Inspanningsproeven

Voor sommige sportmedische keuringen is een inspanningsproef vereist. Doorgaans zal dit een fietsproef zijn.  U kan hiervoor niet meer terecht bij ons in de praktijk, wel kan u bij Dr. Ellen Van Puyvelde in het Maria Middelares ziekenhuis deze laten afnemen op vrijdagnamiddag. U kan een afspraak maken voor een fietsproef via het secretariaat Cardiologie in Maria Middelares op nummer 09 246 86 00.

Een sportmedische keuring met inspanningstest (ECG-spirometrie-VO2maxbepaling) in het ziekenhuis kost 165 euro. Er is slechts beperkte tussenkomst van de mutualiteit voorzien.

U kan ook een inspanningstest met lactaat laten afnemen, dit kost 175 euro.

Gelieve, indien u een afspraak gemaakt hebt voor een sportmedische keuring, steeds de vragenlijst op www.sportkeuring.be in te vullen en door te sturen nr Dr. Van Puyvelde.

Als u ouder bent dan 34 jaar is het noodzakelijk om uw cholesterolwaarden te kennen (cholesterol, HDL, LDL, TG), deze waarden mogen niet ouder zijn dan 6 maand.